חדשות ומאמרים ?U או V - ספינה

?U או V - ספינה

במסכת מנחות צד,ב מופיעה המחלוקת המפורסמת של רבי חנינא ורבי יוחנן לגבי צורת לחם הפנים -

" רבי חנינא אמר כמין תיבה פרוצה ר' יוחנן אמר כמין ספינה רוקדת" 

פירושו של רש"י על הספינה - 

"קווי"ש ואין לה שוליים אלא מלמעלה רחבה ומלמטה כלה והולכת עד כאצבע כזה וב' ראשיה חדין והולכין וגבוהין למעלה ואין נוגעין במים ולהכי קרי לה רוקדת שמרקדת והולכת מהר" 

כמו בכל פעם שרש"י אומר "כזה"  הוא מצרף ציור להמחיש את פירושו.

בוילנא ש"ס, שהוצא לאור בשנות 1880 לערך, שמשמש בסיס לאין ספור גרסאות של הש"ס של היום, כולל שטיינזלץ, שוטנשטיין ועוד, הציור המופיע הוא בצורת האות הלועזי V .

זה לכאורה מתיישב עם ההסבר המילולי של רש"י -

"מלמעלה רחבה ומלמטה כלה והולכת עד כאצבע כזה וב' ראשיה חדין והולכין וגבוהין למעלה"

המעניין הוא שהטרמינולוגיה גם של ר' חנינא וגם של ר' יוחנן בגמרא היא טרמינולוגיה ימאית, המתייחסת לסוגי כלי שיט שונים. 

"תיבה פרוצה" הכוונה לכלי שיט שדומה לתיבה - תיבת נח, תיבת משה רבנו וכו' והוא בעל תחתית (שוליים) ישרה |____| ויש לו אסמכתא בכתובים.

ל"ספינה רוקדת" לעומת זאת אין אסמכתאות בכתובים ודרוש מחקר נוסף כדי לגלות מה היתה צורתה.

במסגרת מחקר זו פנינו למספר פרופסורים לארכיאולוגיה ימית בעולם ובקשנו שרטוטים של כלי שיט, גדולים כקטנים, שהיו נפוצים בתקופת גמרא זו, דהיינו תקופתו של ר' חנינא ור' יוחנן, בין שנות 200-100 לספירה. מהתגובות שקבלנו (שניתן לעיין בהם במכון) ניסינו למצוא אחד שדומה לאות V.

יש לציין שלא ברור אם פירושו של רש"י מתייחס למבט צדדי על הספינה או למבט קדמי (חתך פרונטלי) אז בדקנו גם את זה וגם את זה. מכל השרטוטים של הממצאים הארכיאולוגים, לא יכולנו למצוא אחד שמתאים לצורה של האות V, לא ממבט צדדי ולא ממבט קידמי. ללא יוצא מן הכלל, תחתית הספינות כולן היא בצורה קעורה ודומה לאות U ולא לאות V.

פנינו שוב לפרופסורים האלו בשאלה (לא רצינו לשאול כך מלכתחילה ולהטות את התוצאה), האם אין כלי שיט כלשהו שצורתו היא V, או ממבט צדדי או ממבט קדמי? התגובה היתה שלילית, לא רק שאין - שלא מצאו, אלא שלא יכול להיות בצורה V כי צורה זאת אינה יציבה ואינה משמשת לבניית סירות לא בהווה ולא בעבר.

זה הדליק נורה אדומה לגבי ציור ה V המופיע בוילנא ש"ס.

המשכנו לחקור בנסיון לעלות על צורת הספינה מפירושו של רש"י המילולי. בתחילת פירושו הוא משתמש בראשי תיבות קווי"ש, מילה בצרפתית עתיקה, שלפי אוצר לעזי רש"י (משה קטן) מתייחס למילה cojet שהוא מן סירונת. שוב פנינו לפרופסורים כדי לגלות מה זה cojet ומסקנתם היא שהכוונה לסוג של ספינה שנקרא cog. שלחו לנו שרטוט של cog וכך הוא נראה - 

גם מבט צדדי וגם ממבט קדמי יש לו צורה של U ולא של V.

פנינו לפרופסור זהר עמר מאונ' בר אילן עם עובדות אלו והסתירה לכאורה בין הממצאים הארכיאולוגיים לבין הציור לכאורה של רש"י. הוא העלה את הרעיון שייתכן שהציור המופיע בוילנא ש"ס אינו ציורו המקורי של רש"י אלא אינטרפרטציה של המו"לים של הוילנא ש"ס, האחים רום.

בזה התחיל כיוון חדש של המחקר ופנינו לד"ר עזרא שבט מהספרייה הלאומית בירושלים. בעזרתו ניסינו למצוא את כתב יד העתיק ביותר של רש"י על מס' מנחות שיכול לשפוך אור על תעלומה זו. הכתב יד העתיק ביותר קיים בארכיון הותיקן ממאה ה 13 אך לצערנו אינו מכיל דפים לאחר דף צג.

כתב היד שקיים לאחר מכן הוא בספריה הלאומית של רוסיה, בסן פטרסבורג משנת 1563 באוסף פירקוביץ' והציור המופיע בו לספינה רוקדת הוא -

שאינה דומה לאות V, אלא יותר לצורת ספינת הcojet לעיל ממבט צדדי. זהו כתב היד העתיק ביותר שקיים של פירוש רש"י על מנחות צד, ע"ב וככל הנראה הינו בכתב ידם של תלמידיו שהעתיקו מכתבי יד מדורות קודמים.

לאחר מכן מתחיל עידן הדפוס. הגמרא המודפסת הראשונה שהצלחנו למצוא הוא מהדורת בנבנישתי מ-1648 אך במהדורה זו לא קיימים ציורים בכלל.

במהדורה שהודפסה בפרנקפורט דמיין בגרמניה משנת 1708 הציור המופיע הוא -

לאחר מכן בגרסת 1748 מפרנקפורט דאדר בגרמניה, הציור מופיע כך - 

וכידוע בגרסת וילנא מ-1880 הוא מופיע כך -

אז ברור שהוילנא ש"ס לא המציא את צורת ה V אלא לקחה מגרסאות קודמות. מה שלא ברור הוא איך הגיע הצורה בכתב יד של פירקוביץ' מ1563 לצורת V.

מה שכן ברור הוא שככל שחוזרים בזמן, יותר קרוב לתקופתו של רש"י עצמו, בכתבי יד עתיקים, הציור דומה יותר לספינה ממש. מעובדה זו, ביחד עם הממצאים הארכיאולוגיים וצורת הקווי"ש, הcojet שרש"י עצמו ציין בפירושו, מתבקשת המסקנה שהצורה שרש"י התכוון לה בפירושו המקורי היתה יותר דמה לאות U דהיינו קעור למטה, ולא "שפיצי" כמו האות V.

כמו כן, תאורו המילולי של רש"י - 

"מלמעלה רחבה ומלמטה כלה והולכת עד כאצבע כזה וב' ראשיה חדין והולכין וגבוהין למעלה"

מתאים באותה מידה לצורת U.

מלשונו של רש"י בהמשך הגמרא (מנחות צד ע"ב)  "דעגיל להו מיעגל" ו -"צירקל"א", משתמע שצורת תחתית הספינה היתה מעוגלת.

מסקנתנו אם כך היא שצורת הספינה לפי רש"י היתה קרובה יותר לאות U ולא כמו V.

יצירת קשר
במידה והקוד אינו קריא לחצ/י כאן להחלפה - יש להקליד את הקוד בתיבה
מכון לחם הפנים, רח' ההדס 22, קרני שומרון, טל: 050-7202521
יצירת קשר
טלפון: 050-7202521
Even Supplies for Industrial Electronics
Processing request....